четверг, 12 июля 2018 г.DINASTIA ORLOV ŞI FOTBALUL MOLDOVENESC (partea întîi)
Fotbalul autohton are de acum o vîrstă de peste 100 de ani. Este una respectabilă. Dar istoria sportului rege în ţara noastră are încă multe „pete albe”, multe personalităţi au rămas în umbră, multe lucruri şi fapte interesante legate de fotbalul moldovenesc rămîn necunoscute.
În 1997, după ce a decedat Gheorghe Mocanu am apelat la „ultimul dintre mohicani”, Serghei Cornilov, care mai jucase pe la sfîrşitul anilor 40 la Dinamo Chişinău petru a afla unele detalii despre componenţa acestei echipe care a stat campioana republicii în anii 1945, 1946, iar în 1947 a debutat în campionatul URSS, divizia secundă. Convorbirea telefonică, care a durat peste o jumătate de oră mi-a dat multe meditaţii. Am revenit de mai multe ori la cele cîteva pagini de însemnări făcute în grabă, căutînd noi detalii, fapte, cifre. O să încep cu antrenorul formaţiei Serghei Orlov.
Sursa: http://footballfacts.ru/players/
ORLOV SERGHEI IVAN
Născut la 20 martie 1916, s. Vyska, r-nul Ardatovsk, gubernia Nijnii Novgorod (Gorki) – Decedat în 1999, la Kharkov, Ukraina.
Fișier
1932-1935 – Metallurg Vyska (căpitan)
1936-1937 – echipa școlii de artilerie Tomsk (TAU)
1937-39 – Echipa districtului militar Siberian
1939-41 – Dinamo Novosibirsk (căpitan)
1944 – CSKA – Moscova
– Echipa școlii de aviație din Moscova
1945 – Lokomotiv Harkov 5-3 Cupa Ukrainei
1946 – Dinamo Kiev 5-0
– Dinamo Kiev t-r 4-0
1947 – Dzerjinets Harkov - 1 gol
1948 – Dinamo Chişinău - 2* (căpitan)
1949 – Dinamo Chişinău - 3* (căpitan)
Cariera de antrenor
1948-1949 – antrenor-jucător la Dinamo Chişinău, întîietatea URSS, divizia secundă
1950-1954 – Preşedinte al sfatului de antrenori a RSS Moldovenească
1954 – antrenor la selcţionata RSSM juniori
1955-1957 – Metallurg Kamenets-Uralsk – antrenor principal
– UAZ hockey – antrenor
1959 – Shakhtior Kanotop – antrenor principal
1960 – Avangard Summy – antrenor principal
1960-61 – sel or. Summy – antrenor hockey
– Torpedo Summy – antrenor hockey

Serghei Orlov sa născut în anul 1916 în localitatea Vyska din gubernia Nijnii Novgorod a Imperiului rus. Aici a cunoscut buchia fotbalului şi la doar 16 ani a debutat în echipa Metallurg din localitate. În curînd atacantul formaţiei devine popular şi este invitat la selecţionata oraşului unde participă la mai multe meciuri amicale. Este desemnat căpitanul formației. În1934 cu echipa Metallurg Vyska a jucat la Moscova la întîetatea URSS între uzinele metalurgice. În 1935-36 paralel mai joacă fotbal pentru formația orășelului Kulebaki.
Era un sportiv multilateral dezvoltat. Avea sucese la atletism, patinaj-viteză. În 1935 devine campion la întrecerile unionale la patinaj viteză, care au avut loc în orașul Sverdlovsk. Distanța de 100 m la atletism o parcurgea în 10,8 secunde, un rezultat foarte bun pe atunci. Mai tîrziu și mezinul familiei Orlov – Ghenadie a alergat această distanță, dar nu a ajuns la rezultatul tatălui. Iarna în agenda de sportiv a lui Orlov mai apărea și hockeiul. În sezonul 1935-36 a evoluat pentru echipa localității Kulebaki (un orășel de lîngă Vyska).
Foto: http://vla-glubokov.narod.ru/orlov.htm
În 1936 rămîne fără părinți. Regimul stalinist distrugea propriul popor...
Urmează studiile la şcoala de artilerie din oraşul Tomsk, unde devine campion al oraşului la cros pe distanţa de 5000 metri. Serviciul militar îl exercită în districtul militar Siberian, unde a continuat să joace fotbal la Dinamo Novosibirsk, cea mai puternică echipă siberiană pe atunci. Aici își întîlnește viitoarea soție, care își făcea studiile la colegiul de educație fizică din Novosibirsk. Aici se naște și primul copil – Alexandr. Pe timpul vacanțelor el juca pentru echipa orașului care la promovat – Vyska. După terminarea școlii militare este trimis la lucru în Stalinsk (Novokuznetsk) unde stabilește recordul regiunii la alergări 100 și 200 m. plat. Continuă activitatea de fotbalist la Dinamo Stalinsk. În 1942 devine căpitanul formației DKA Novosibirsk.
În 1943 ocupă locul şapte în campionatul URSS la patinaj viteză, disputat pe stadionul Dinamo din Moscova. După terminarea războilui (1945) este transferat cu serviciul militar la Moscova. A fost în probe la cunoscuta formaţie CSKA Moscova, dar concurenţa mare din echipă nu ia permis să joace nici un meci. Se transferă la Locomotiv Harkov. În acest oraș a apărut pe lume cel de-al doilea copil al familiei Orlov – Ghenadi, în prezent cunoscut comentator sportiv.
Cu formația Lokomotiv Harkov Sergei cîștigă cupa Ukrainei. Feroviarii au reușit să învingă pe dinamoviștii din Kiev de două ori!!!
Foto din ziarul "Соціалістична Харківщина" 1945. Lokomotiv Harkov – cîștigătoarea Cupei Ukrainei. Al treelea din dreapta, rîndul de sus este Serghei Orlov.
Este observat de antrenorii din Kiev care îl invită să joace la Dinamo. A bifat doar 5 meciuri. Debutul a avut loc la 2 mai 1946 în meciul cu Krylia Sovetov Moscova. Dinamo Kiev nu avea vedete în lot. La Krylia Sovetov juca Arharov, Mazanov, Dementiev și Simonyan, nume cunoscute amatorilor de fotbal din Moldova. Primul a jucat portar la Burevestnik Chișinău la începutul anilor 50 a secolului trecut. Mazanov a antrenat Burevestnik Chișnău în 1953. Debutul lui Orlov la Dinamo Kiev nu a fost prea reușit, meciul fiind pierdut în fața a 30000 spectatori pe propriul stadion cu 0-2. A jucat primele 5 etape. Dar în meciul cu numărul șase (cu Dinamo Tbilisi) în repriza a doua a suferit o fractură de picior. După ce termină tratamentul revine la Kiev, însă noul antrenor nu-i încredințează postul de titular și se reîntoarce la Harkov unde evoluează pentru formația Dzerzhinets.
În 1947 această echipă a jucat la Chișinău 3 meciuri cu dinamoviștii din localitate. Și dacă în primele două meciuri de campionat Dinamo nu a reușit să treacă de ucraineni, apoi la meciul de cupă Dinamo a învins cu 4-1. Acesta a fost primul meci din cupa URSS pentru echipele din Moldova. Mai tîrziu Serghei esate delegat la Chișinău, unde echipa Dinamo din localitate ocupa ultimul loc în seria ucraineană a campionatului URSS, ediţia 1947. A activat mai mulţi ani ca jucător şi antrenor.
Anul 1948 Serghei Orlov îl începe la Chişinău. Dinamo urma să joace în campionatul URSS, divizia superoară, alături de conoscutele formaţii moscovite Spartac, Dinamo, Torpedo, CSKA, Locomotiv şi alte echipe din fosta URSS. În luna aprilie Dinamo a jucat mai multe amicale în vederea pregătirii pentru noul sezon fotbalistic. La 11 aprilie dinamoviştii chişinăueni au cedat dinamoviştilor din Leningrad, scor 0-2. La 15 aprilie a fost găzduită Kalev Tallin. Moldovenii se impun cu scorul de 2-1. Primul gol a fost marcat de Serghei Orlov. La 18 aprilie la Chişinău vine Dinamo Kiev. Arbitrul întîlnirii, moscovitul Rudnev a fixat scorul de 1-4 pentru oaspeţi. Unicol gol în poarta foştilor coechipieri l-a marcat Serghei Orlov.
La 9 mai a avut loc deschiderea oficială a campionatului URSS în prima divizie valorică. Dinamo Chişinău a primit replica formației Locomotiv Moscova. Golul lui Viverovschi a adus o victorie meritată gazdelor.
Chişinăul era în delir. Se visa frumos. Dar peste puţin timp Federaţia de fotbal a URSS a anulat toate rezultatele celor 2 etape care s-au disputat (Dinamo a jucat doar o etapă) şi în luna iunie a luat startul un nou campionat. Dinamo urma să evolueze în divizia secundă, seria ucraineană. Echipa lui Orlov nu a strălucit după cum se aşteptau suporterii moldoveni. Începutul a fost dezastruos. În primele şase meciuri tot atîtea înfrîngeri. În meciul din 27 iunie cu Pişcevik Odesa în faţa a 9000 spectatori Serghei deschide numărătoarea golurilor în campionatul URSS la formaţia chişinăueană. În primul minut al reprizei secunde a marcat în poarta odesiţilor, dar meciul a fost pierdut, scor 2-3. Antrenorul-jucător s-a mai evidenţiat şi în meciul cu Spartac Lvov, cînd a marcat în min. 37.
După plecarea antrenorului Serghei Eriomin, de la Dinamo Chişinău în 1949 Orlov devine antrenor principal, dar continuă să joace în teren pe extrema dreaptă. Sezonul 1949 a adus formaţiei locul 11 din 14. După terminarea campionatului Dinamo a găzdiut cîteva formaţii în meciuri amicale. La 28 august au învins Krylia Sovetov Moscova 2-0 (un gol fiind marcat de Serghei Orlov), Dinamo (Cernăuţi) (ambele goluri fiind opera lui Orlov). A marcat Orlov și în campionatul URSS divizia ”B”. Iată articolul din ziarul editat la Minsk
"31 июля и 2 августа на минском стадионе "Динамо" состоялись матчи команд мастеров второй группы. Встречались футбольные коллективы кишинёвского "Динамо" и минского ОДО.
Наиболее интересным, насыщенным множеством острых спортивных моментов оказался второй матч, в котором динамовцы стремились взять реванш за своё поражение (1:2) понесённое от футболистов округа.
Испытав накануне силы, которые оказались приблизительно равными, команды активно включились в борьбу.
Начало матча не предвещала ничего хорошего для динамовцев. Полузащитники Бабелис и Корнилов явно не справились со своими обязанностями, и нападающие минчан без особого труда преодолевали подступы к штрафной площадке гостей.
В середине тайма одна из комбинаций футболистов округа оканчивается успешно. Центральный нападающий старшина Ковалевский забивает гол в ворота Кишинёва. Динамовцы в свою очередь отвечают серией атак, и правому полусреднему Орлову удаётся провести ответный мяч в ворота ОДО. Со счётом 1:1 команды уходят на отдых.
Во втором тайме обе команды прилагают много стараний, чтобы изменить счёт в свою пользу. И вот в самый напряжённый период судья матча (судья республиканской категории Сямин) допускает ошибку, которая и решила исход встречи.
На штрафной динамовцев создаётся очередной острый момент. Левый полусредний минчан старшина Воробьёв, получив мяч справа, точным ударом направляет его в верхний угол ворот. Гол… Помощник судьи подаёт сигнал о возобновлении игры с центра. И здесь зрителей ожидает полное разочарование. Свистка судьи о взятии ворот не последовало. Сямин очевидно, занятый в этот момент сверкой часов оказался единственным человеком из присутствовавших на стадионе, который не видел, как мяч, побывав в воротах и отпружиненный сеткой, был незаконно вновь введён в игру вратарём динамовцев Гридзалидзе.
Несмотря на напряжённую борьбу в дальнейшем, командам не удалось изменить ничейный результат. Неправильное решение судьи свело на нет усилия всего коллектива команды ОДО. Матч опротестован.
Команда минского ОДО после 22-х матчей набрало 19 очков. "Динамо" (Кишинёв) после 24-х матчей имеет 12 очков".
«Во славу Родины» (Минск), 4.08.1949.
După ce Dinamo a pierdut dreptul de juca în campionatul URSS, începînd cu anul 1950 Orlov a lucrat în sistemul de educaţie fizică din Moldova. Pe parcursul a mai multor ani a ocupat postul de preşedinte al Sfatului din antrenori, vice preşedinte a colegiului de arbitri din RSS Moldova. A fost şi antrenor principal de fotbal al Comitetului sportiv al republicii, care răspundea de pregătirea tuturor echipelor şi selecţionatelor. Era distribuit la cele mai importante meciuri ca arbitru, find consoderat unul din cei mai exigenţi arbitri al Campionatului Moldovei. În 1954 a fost numit arbitru principal al campionatului republicii la fotbal între juniori, care s-a încheiat cu victoria tinerilor fotbaliști din Chişinău.
În campionatul seniorilor a arbitrat cîteva meciuri importante. Burevestnik Bender, multiplă campioană şi deţinătoare a Cupei RSSM se afla în umbra formaţiei Institutului Agricol, care avea să devină campioană a RSSM. Serghei Orlov a fost delegat la două meciuri importante în luna august care menţineau intriga în campionat: Krasnaya Zvezda Tiraspol – Burevestnik Bender 2-4 (2-1) şi Burevestnik Bender – Trud Tiraspol 3-1.
Apoi este transferat în oraşul Kameneţ-Uralsk, unde a antrenat formaţiile de fotbal și hokey din localitate. După ce în 1957 a avut loc o scurgere de substanțe radioactive la uzina din localitate, familia Orlov se întoarce în Ukraina. Aici a antrenat formaţiile din Konotop şi Summy. La Konotop a format o echipă cu care din primul an a cîștigat întîetatea regiunii. Serghei Orlov împreună cu echipa este transferat la centrul regional Summy, ca să debuteze în campionatul URSS, divizia ”B”.
Discipolul lui Serghei Orlov, Mihail Fomenko (în centrul imaginii), este multiplu campion al URSS, cîştigător al Cupei Cupelor şi Supercupei Europei în 1975.
La juniorii lui Avangard Summy a început cariera de fotbalist unul din cei doi feciori a lui Serghei – Ghenadie. Ambii feciori a lui Serghei Orlov sînt oameni foarte cunoscuţi de generația mai în vîrstă a Republicii Moldova.
Mai tîrziu Serghei se stabilește în Harkov, unde locueau părinții. Aici a lucrat la Școala Profesională Nr 33 unde a condus lucrul sportiv al instituției.
Printre discipolii lui Serghei Orlov se numără și Mihail Fomenko – multiplu campion al URSS cu formația Dinmo Kiev pe care la descoperit pe timpiul aflării sale la Summy.
A decedat la Harkov în 1999 la vărsta de 83 de ani. Cu un an mai devreme a dat ultimul înterviu ziaristului Yuri Grot de la ziarul ”Sport” editat la Kiev, unde a făcut o retrospectivă a activității sale de sportiv.
(Va urma)
Valentin IACOVLEV

Комментариев нет:

Отправить комментарий