вторник, 17 октября 2017 г.


Acum 60 de ani

CUPA RSSM LA FOTBAL 1957

La această ediție a Cupei RSSM au participat deținătoarele Cupei din toate raioanele cît și a orașelor Republicii. La sfîrșitul lunii iunie s-au desfășurat meciurile din turul preliminar al competiției. Cel mai mare scor a fost fixat în partida de la Rezina, unde formația din Camenca a învins cu 7-0 gazdele. Cu dreptul au pășit în turneu și fotbaliștii gospodăriei agricole ”Biruința” din Cojușna, care au învins cu 6-0 echipa raionului Nisporeni. Jucătorul gazdelor Repeduș a înscis trei goluri. Au trecut cu bine primul tur și formațiile din Căinari, Cotiujeni, Lazovsk (Sîngerei), Călărași și Grigoriopol.
Au urmat meciurile din 1/32 finală, disputate la 7 iulie. Fără luptă urmau să continue competiția fotbaliștii din Romanovca (Basarabeasca) și Fălești, deoarece adversarii lor, fotbaliștii din Cimișlia și Urojai Bălți nu sau prezentat la joc.
Putem evidenția victoria echipei din Slobozia 9-1 cu formația raionului Olănești. Patru goluri a reușit în acest meci Fiodor Sîrbu. Opt goluri ”uscate” au înscris cei de la Sîngerei formației din Cotiujeni. Leova a învins Comratul cu 8-3, Tabac reuşind un hat-trick.
Își continuă drumul victorios Biruința Cojușna, care învinge formația din Căinari.
La Glodeni echipa din localitate a cedat oaspeților, fotbaliștilor din Rîșcani, cu 0-1. Nemulțumiți de rezultat și arbitraj ei au cerut rejucarea. Meciul s-a disputat la Bălți și s-a terminat cu 7-0 pentru cei din Glodeni. Posibil că rîșcănenii au fost prea încrezuți, fiind învinși la scor. La Drochia după ce gazdele au terminat 3-3 cu echipa din satul Tîrnova, r-nul Dondușeni, oaspeții au refuzat să joace prelungirile fiind descalificați. Și Camenca merge mai departe reușind să treacă de Pișcevik Călărași. Romanovca învinge acasă echipa din Orhei, iar floreștenii pe cea a orașului Soroca.
Peste o săptămînă au avut loc jocurile din 1/16 finală. La această fază sau inclus și echipele ce jucau în campionatul RSSM. Un meci strîns a avut loc la Cotovsc (Hîncești) unde gazdele cu 800 spectatori în tribune au scos din lupta pentru trofeu formația din Cojușna. Și la Grigoriopol cu acelaș scor formația locală a învins Slobozia. A întrat în competiție și formația Institutului Agricol, viitoarea cîștigătoare, care în șaisprezecimi a învins echipa Combinatului de carne din Chișinău cu 9-2. Camenca fără mari probleme scoate din competiție formația din Sîngerei, iar cea din Fălești pe cea din Florești. Au căștigat meciurile lor echipele Burevestnik Dubăsari, Spartac Tiraspol, Spartac Edineț, Kolhoznik Rîbnița, Burevestnik Bălți, Locomotiva Ungheni.
La 21 iulie sau disputat meciurile din cadrul optimilor de finală. În competiție au rămas cele mai puternice 16 echipe. La Ciadîr Lunga formația locală a fost învinsă după prelungiri de Burevestnic Bender. La Romanovca sau întîlnit două echipe feroviare: cea din localitate și Locomotiva Ungheni, care cu trei ani în urmă reușise să cîștige trofeul. Gazdele sau inpus cu 4-0, Hițuc fiind autorul unei triple în poarta celor din Ungheni. Spartac Tiraspol învinge formația din Cotovsc, echipa din Dubăsari pe cea din Grigoriopol, iar viitorii agronomi au reușit un 10-2 cu echipa raionului Lipcani. Fotbaliștii din Camenca au cedat acasă formației Burevestnic Bălți.
Sferturile de finală sau jucat la 28 și 31 iulie. Toate partidele au fost atractive. Cu o diferență doar de un gol au învins adversarele Spartac Tiraspol și Burevestnik Bălți. Studenții Institutului Agricol au învins la Rîbnița cu 2-0, iar Burevestnik Bender pe feroviarii din Romanovca.
La 11 august, pe stadionul Burevestnik din Orhei au avut loc întîlnirile semifinale. Prima dispută s-a dat între Burevestnik Bălți și studenții din Chișinău. Înscriind în prima repriză 6 goluri bălțenilor, fotbaliștii din capitală s-au calificat în finală. De menționat faptul că la bălțeni a fost titular Iurie Ponomariov, care mai tîrziu a devenit unul din cei mai buni arbitri moldoveni din perioada sovietică.
În a doua semifinală Burevestnik Bender a cedat spartacovițtilor din Tiraspol cu 0-2. Ambele goluri au fost marcate de doi viitori arbitri: Stasiunas și Antonov. Cu toate că Burevestnik avea în lot jucători cu experiență ca Ștein, Tașev, Golubev, Cuzmin, Pogorelov ei nu au ținut piept tinerilor de la Spartac. La tiraspoleni se evidenția Igor Avvakumov, fotbalist cu exeperiență de joc în campionatul URSS la echipele Lokomotiv Moscova, echipa or. Stupino și care mai avea și funcția de antrenor.
Igor Avvakumov după ce a jucat la Tiraspol și în 1958 a mai jucat și antrenat între 1959-65 echipele din Bender Locomotiva, Nistru. În 1966-1967 a fost antrenor secund la Avîntul, Moldova Chișinău. A mai antrenat Dinamo Makhachkala, Kuzbass Kemerovo, Shinnik Yaroslavl, a fost șeful echipe Lokomotiv Moscova (1979-1983).
Meciul final a avut loc tot la Orhei la 13 august. Cei 200 de spectatori din tribune au urmărit cum echipa Institutului Agriciol a învins Spartac Tiraspol cu 3-0. Tiraspolenii au marcat și un gol în propria poartă. Stanislav Beganschi și-a trecut și el în cont o reușită. (Stanislav și-a început cariera în 1953 la Spartac Chișinău, apoi a jucat în 1954-1955 la Burevestnik Chișinău în campionatul URSS. Din 1957 pînă în 1961 a evoluat la echipa studențească).
A foct un an norocos pentru echipa Institutului Agricol, cîștigînd și Campionatul RSSM, reușind să se desprindă la două puncte de medaliata cu argint Burevestnik Bender.
În poarta agrarienilor a stat Leonid Fleișman care a apărat buturile între 1954-1959. Un alt component al formației a fost Otari Alavidze. Acest jucător de origine georgiană a dat fotbalului moldovenesc 15 ani, jucînd la Dinamo Chișinău, Burevestnik Chișinău, echipa Institutului Agricol și Locomotiva Chișinău. Mai tîrziu a devenit arbitru de categorie unională și ca asistent a arbitrat peste 100 de meciuri în prima divizie sovietică. Samuil Kofman a fost și el component al formației care a luat Cupa. Din lot au făcut parte și Leonid Șcrob, Vilia Timoșenco, Stanislav Beganschi, Izea Fraimovici. Toți după terminarea studiilor au lucrat la uzina de tractoare, unde au evoluat la echipa Tractorul și au mai întrat în posesia Cupei RSSM cu această formație.
Valentin Savcov, Valentin Lipovcenco, Otari Bulia, Vilia Rezinețchi și-au adus și ei aportul la căștigarea eventului în anul 1957. În acel an a avut prima prezență la echipă Vasile Calmuțchi, care mai tîrziu a devenit profesor universitar, doctor în științe. În 1965 a trecut cu activitatea la Institutul Politehnic și peste puțin timp acest mare animator a sportului universitar a fondat formația Politehnica Chișinău, care avea să cîștige și ea Campionatul și Cupa RSSM.
Valentin IACOVLEV

Комментариев нет:

Отправить комментарий